The Isle of Maybe - 61°59'04.8"N 6°57'51.7"W
Bjørn en Lukka wonen al twintig jaar op Koltur, één van de achttien Faeröer Eilanden.
Zij zijn ook de enige bewoners van dit 2,5km² grote eiland, samen met hun 60 schapen.
Bij het begin van de 20ste eeuw bevolkten nog een vijtigtal personen het 3.9km lange eiland maar de lonkende visindustrie op het hoofdeiland beloofde een beter leven voor de boerenfamilies.
Rond 1994 vertrok de laatste bewoner voorgoed van het eiland.
De kleine nederzetting, die heel wat wetenschap huisde van de vroegere Faeröerse cultuur, stond te verkommeren.
De Faeröerse overheid ging op zoek naar iemand om de huizen in ere te herstellen en het eiland opnieuw te bewonen, als burgemeester als het ware.
Bjørn en Lukka (respectievelijk boekhouder en kapster) twijfelden geen moment en vertrokken niet veel later voor één jaar, om te proberen. in 1997 deden ze er nog een jaar bij, enzovoort.
Bjørn is nu burgemeester, elektricien, landbouwer, visser, veehouder, schrijnwerker, boekhouder,... van het eiland. Als er iets kapot gaat, kan er immers niet meteen iemand komen want het openbaar vervoer bestaat uit een helikopter die ongeveer vier keer per week een lus over het eiland vliegt. Je tussen de eilanden verplaatsen kan ook per boot, maar dan moet je geluk hebben met het weer en de stromingen.
Eind maart 2017 reisde ik, samen met Florian, af naar Vágar, Faeröer Eilanden, om een dag later de helikopter te nemen naar Koltur.
”The Isle of Maybe” maakte ik als eindwerk om de richting Audiovisuele Technieken: Fotografie aan de Karel de Grote Hogeschool af te ronden.
Publicatiejaar: 2017
als boek (285mm x 193mm), 14p, mat 148gram/m²
als expositieplaat (2200mm x 800mm), 16 beelden zoals overzichtsfoto.
Interesse? Stuur een mailtje
Arduous labor
Jozef in zijn gelijknamige schoenreparatiewinkeltje in Kapellen. Hij was één van de laatste echte stielmannen. Rustig werkte hij alleen in zijn oranje-groene winkel/werkplaats aan schoenen.
Met veel liefde en voor een lage prijs herstelde hij allerhande schoenen en lederwaren.
Eind 2016 sloot echter ook hij zijn deuren…
“Arduous labor” maakte ik in 2016 als vrij werk tijdens de module “concept” voor de opleiding Audiovisuele Technieken: Fotografie aan de Karel de Grote Hogeschool
Publicatiejaar: 2016
Digitaal
Heidevalken